Elke seconde telt...

Plaats voldoende rookmelders

Wist je dat de kans heel klein is dat je ’s nachts tijdig wakker wordt om je woning te kunnen verlaten wanneer het brandt? Terwijl je slaapt, ruik je immers niets. En door de rook van een brand heb je soms maar 3 minuten de tijd om buiten te geraken.

Investeer daarom in voldoende rookmelders in je woning. Ze zullen je tijdig alarmeren als het bij jou brandt zodat je snel je huis kan verlaten. 

In Vlaanderen en Wallonië zijn rookmelders verplicht in elke woning. In Brussel zijn rookmelders verplicht in huurwoningen.

Plaats voldoende rookmelders
Welke rookmelders kies je?

Welke rookmelders kies je?

Alle rookmelders die je in België koopt zijn van een goede kwaliteit. Zij zijn voorzien van een CE-label en voldoen aan de norm EN 14604. 

Tip: Koop rookmelders met een batterijlevensduur van 10 jaar, waarvan je de batterijen niet kunt vervangen. Deze zijn wel iets duurder in aankoop, maar je hoeft gedurende 10 jaar geen batterijen te vervangen. 

Je kan al een goede rookmelder vinden vanaf 25 euro. Je kan rookmelders kopen in elektro- en doe-het-zelfzaken.

Er bestaan ook gekoppelde rookmelders, die je draadloos met elkaar kunt verbinden. Het signaal van één rookmelder activeert dan ook de andere gekoppelde rookmelders. Dit systeem zorgt er dus voor dat het alarmsignaal van één rookmelder  op meerdere plaatsen te horen is.

Voor doven en slechthorenden bestaan er toestellen die gekoppeld zijn met de rookmelder en die lichtsignalen geven of trillen.

Hang je rookmelders op de juiste plaats

Installeer een rookmelder in iedere ruimte waar er mogelijkheid is op brand. 

Plaats geen rookmelder in de keuken, badkamer en garage. Daar is er namelijk te veel kans op vals alarm door keukenlucht, waterdamp of stof. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Plaats daarom eerder een thermische rookmelder in de keuken. 

Plaats de rookmelders liefst in het midden van het plafond. 

Tip: Vaak kan je de rookmelders met dubbelzijdige kleefband bevestigen, zo hoef je niet te boren. 

Hou steeds rekening met de wettelijke voorschriften in je gewest: BrusselVlaanderenWallonië.

Web jpg (recto) - 2480x1748 px - 963 kb
Web jpg (verso) - 2480x1748 px - 1,1 mb 
Druk Pdf - 196x134 mm - 503 kb

Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Die kan bijkomende plaatsingstips voor de rookmelders bevatten.

Onderhoud en test je rookmelders regelmatig

Om er voor te zorgen dat je rookmelders optimaal werken, is het nodig om deze maandelijks af te stoffen, bijvoorbeeld met een stofzuiger. 

Daarnaast is het ook belangrijk om  regelmatig de batterij van je rookmelders testen. Dit doe je door op de testknop van de rookmelders te drukken. Wanneer deze enkele malen piept, ben je zeker dat de batterij nog werkt. 

Tip: Rookmelders met een grote testknop in het midden van het toestel zijn gemakkelijk te testen, zelfs met een bezemsteel.

Nog een paar handige tips:

  • Alle woningen zijn veiliger als je ze beschermt met meerdere rookmelders. Dat geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (zoals een medische praktijk, een atelier,…).
  • Een rookmelder gaat maar 10 jaar mee. Daarna functioneert zijn mechanisme minder goed en kan je valse of geen alarmen krijgen. Een rookmelder met een batterijlevensduur van 10 jaar moet je in zijn geheel vervangen. Als je je woning huurt, moet je verhuurder het volledige toestel vervangen en ben je weer vertrokken voor 10 jaar bescherming.
  • Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

Niet te vergeten!

  • Een rookmelder maakt je tijdig wakker. Maar zorg er ook voor dat je daarna, samen met je familie, tijdig en vlot evacueert uit je woning. Heb jij een vluchtplan afgesproken met je gezin?